Onlangs is het wetsvoorstel Herziening partneralimentatie aangenomen. Concreet betekent dit dat het betalen van partneralimentatie vanaf 2020 beperkt wordt tot de helft van de duur van een huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Maar er zijn uitzonderingen.


Uitzondering bij lange huwelijken en jonge kinderen
Ten eerste blijven lopende regelingen gehandhaafd en geldt de wet dus alleen voor nieuwe situaties vanaf 2020. Verder gelden er straks ook andere regels bij langdurige huwelijken in combinatie met een bepaalde leeftijd. Ook als er jonge kinderen zijn, gelden er andere regels. Samenvattend komt het hierop neer:

Een huwelijk langer dan 15 jaar met een alimentatiegerechtigde die binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, geldt straks een duur van de partneralimentatie voor maximaal 10 jaar.

Ook een alimentatiegerechtigde van 50 jaar of ouder die langer dan 15 jaar was getrouwd, heeft straks recht op 10 jaar alimentatie. Overigens is dit een overgangsregeling die vervalt na 7 jaar.

In een huwelijk met kinderen jonger dan 12 jaar geldt vanaf 2020 een partneralimentatie van maximaal 12 jaar.


Meenemen bij de inkomsten belasting
Iedereen die partneralimentatie betaalt kan dit bedrag in de aangifte inkomstenbelasting (IB) aftrekken en wie partneralimentatie ontvangt moet dit als inkomen opgeven.