VAR

Het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor ZZP-ers wordt uitgesteld naar 1 april 2016. Tot die tijd geldt er een overgangsregeling.  

In eerste instantie zou de VAR per 1 januari 2016 verdwijnen. Staatssecretaris Wiebes heeft besloten om de invoeringsdatum uit te stellen naar 1 april 2016 omdat de praktische invoering niet haalbaar is per 1 januari 2016. Tot die tijd geldt er een overgangsregeling.

Overgangsregeling
De VAR verklaringen van 2014  en 2015 blijven door de overgangsregeling langer geldig. Deze kunnen ook nog in het 1e kwartaal van 2016 worden gebruikt, mits hetzelfde werk wordt gedaan onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. Voor ZZP-ers betekent dit dat er tot 1 april 2016 voor dezelfde werkzaamheden onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden geen nieuwe VAR kan worden aangevraagd.

Is dat niet het geval en ga je als ZZP-er in 2015 of 2016 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of verandert er iets in je huidige werkzaamheden? Of heb je nog niet eerder een VAR aangevraagd, maar heb je die nu wel nodig? Dan kan er alsnog een VAR worden aangevraagd. Deze VAR is dan geldig tot dat de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat.

Nieuwe wet per 1 april 2016
De nieuwe wet ‘Deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ maakt een einde aan de VAR. In plaats daarvan gaat de belastingdienst gebruik maken van modelovereenkomsten, waarmee toch een bepaalde zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie wordt gegeven. De modelovereenkomsten worden vooraf door de belastingdienst goedgekeurd en op de website van de belastingdienst gepubliceerd. ZZP’ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (her)gebruiken. De beoordeling van de overeenkomsten zegt overigens niets over hoe de Belastingdienst naar de inkomsten van de ZZP-er kijkt.

Tool wel of geen VAR aanvragen
Weet je niet of jij wel of niet een nieuwe VAR moet aanvragen. Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Daar vind je handige tool om uit te vinden of jij wel of niet een nieuwe VAR moet aanvragen.

Voor alle vragen over een nieuwe VAR-aanvraag, de overgangsregeling tot 1 april 2016 of de gevolgen van de nieuwe wet- en regelgeving, kun je contact opnemen met onze fiscalist:

George Miedema
0411-688400

Lees minder
Lees meer