Eerder is bepaald door de rechter dat de Belastingdienst omwille van privacyredenen vanaf 1 januari 2019 het BSN-nummer moest verwijderen uit het btw-nummer. De tijd was alleen te kort om dit nog door te voeren. Van 1 januari 2020 zal dit alsnog gebeuren.


Fiscus moet van rechtbank opschieten
Het is niet dat de belastingdienst erom staat te springen, maar de rechtbank van Amsterdam heeft opgelegd dat 1 januari 2020 de deadline is. Het is de Autoriteit Persoonsgegevens die hierop heeft aangedrongen. Afgelopen december legde de Autoriteit Persoonsgegevens een verwerkingsverbod op aan minister Wopke Hoekstra van Financiën. Het heeft alles te maken met de hogere kans op identiteitsfraude want met het btw-nummer kunnen buitenstaanders eenvoudig het btw-nummer achterhalen en misbruiken. En omdat zelfstandig ondernemers het btw-nummer op hun facturen en website (moeten) vermelden, is het niet moeilijk om ze te vinden.  

Nieuw btw-nummer
Hoewel veel ambtenaren op het Ministerie van Financiën er niet blij mee zijn omdat de wijziging de continuïteit van het proces van btw-heffing in gevaar kan brengen, moet het dus toch voor 1 januari 2020 geregeld zijn. Dat betekent dat de fiscus het BSN uit de btw-nummers moet halen en dat de 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers of ZZP’ers een nieuw btw-nummer krijgen toegewezen.